Push Sports Elleboogbrace
OverzichtPush Sports Elleboogbrace
De Push Sports Elleboogbrace is geschikt bij overbelastingsklachten rondom de elleboog zoals een tennis- of golfersarm. De elleboogbrace oefent middels een pelotte druk uit op specifieke onderarmspieren en ontlast hiermee de aangedane peesaanhechting van deze spieren aan de elleboog.
WANNEER GEBRUIK JE DE PUSH SPORTS ELLEBOOGBRACE?
- Bij een tennisarm (epicondylitis lateralis): een blessure door overbelasting van de strekkers van de pols met de aanhechting aan de buitenkant van de elleboog
- Bij een golfersarm (epicondylitis medialis): een blessure door overbelasting van de buigers van de pols met de aanhechting aan de binnenkant van de elleboog
De brace aanleggen
Alleen bij eerste keer gebruik: verwijder de beschermfolie van de pelotte.
1. Schuif de brace rond de arm. Bij een tennisarm moet de gele pelotte aan de buitenzijde van je arm zitten, bij een golfersarm aan de binnenzijde. De doorhaalring moet niet aan de kant van de elleboogholte zitten.
2. Plaats de brace op de spieren van je onderarm, ongeveer zes centimeter onder de elleboog.
3. Sluit de band zó strak dat je bij een gebogen arm en aangespannen spieren druk voelt. In een ontspannen toestand mag je geen knellen voelen. Je kunt de band bij uittrekken in de doorhaalring laten zitten.
Maatname
De Elleboogbrace is verkrijgbaar in één maat, universeel voor links en rechts.
Elleboogblessure
Het ellebooggewricht bestaat uit de bovenarm (=humerus), het spaakbeen (radius) en de ellepijp (=ulna). Een acute blessure ontstaat meestal als gevolg van een val of een overstrekking van de elleboog. De voornaamste symptomen zijn acuut optredende pijn, zwelling en het minder goed kunnen bewegen van de elleboog. Met name strekken is vaak niet mogelijk en pijnlijk. De pijn wordt veroorzaakt doordat het weefsel rond het ellebooggewricht beschadigd is. Soms is het noodzakelijk om met behulp van de röntgenfoto een breuk uit te sluiten. Met voldoende rust verdwijnen de klachten meestal vanzelf.
Een overbelastingsblessure ontstaat doordat de belasting waaraan de elleboog blootstaat, groter is dan de hoeveelheid belasting die de elleboog aan kan. Als gevolg van de overbelasting kan aanspannen en/of op rek brengen van de aangedane spieren pijnklachten geven.
Een overbelastingsblessure rond de elleboog ontstaat vaak na veel herhalingen van eenzelfde (verkeerde) beweging. Met name bij een sport als tennis kan dit voor komen. De aanhechting van de spieren die de pols strekken, raken daarbij overbelast. Deze spieren hechten vlak bij de elleboog aan. (N.B. een golfersarm is een overbelasting van de aanhechting van de spieren die de pols buigen).
De oorzaak is vaak gelegen in een verkeerde techniek en/of verkeerde materiaalkeuze (verkeerde grip, bespanning van het racket). Voor een juiste diagnose kan je het beste langs een sportfysiotherapeut en/of sportarts gaan.
Een overbelastingsblessure kent diverse stadia van pijn. De pijn kan na een inspanning optreden maar het is ook mogelijk dat er sprake is van voortdurende pijnklachten. Een Push Sports Elleboogbrace kan de pijnklachten verminderen.